INFO

The Evening Line

The Evening Line, installed for the Venice Biennale of Architecture in 2008, is part of an extended collaboration with the artist Matthew Ritchie and Daniel Bosia of Arup’s AGU. Based on the same universal building block as the Morning Line project, “the bit”, the piece is imagined as a fragment of a much larger structure — potentially the size of the universe. It was installed in the Corderie portion of the Arsenale in Venice and featured a three-dimensional construction connected to a large wall drawing that colonized the installation space and framed a video piece by Matthew Ritchie.

Infinitely modular and extendable, The Evening Line has no single way in or out, no single narrative, only movements around multiple centers. The fractal building block that builds the piece expands and contracts in multiple directions to fill the space, carrying the narrative of the work along with the weight of its plasma-cut aluminum units. In this way the piece is a tectonic experiment to collapse structure and expression into a single surface.

  • Location
    Venice, Italy
  • Year
    2008
  • Client
    Venice Biennale Architecture, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary
  • Collaborators
    Matthew Ritchie
  • Tags